Halland

Företagsutvecklare ska öka tillväxt

Region Halland satsar för att utveckla lönsamheten i halländska företag. Med hjälp av EU-pengar ska företagsutvecklare anställas i kommunerna under tre år för att öka tillväxten.

Projektledaren Börje Årnedal tror inte att satsningen kommer att bli lidande när vi nu går in i en lågkonjunktur. Tvärtom, menar han.

– Nej, det är kanske ännu viktigare. Företagen har mer tid för såna här frågor. Det är väldigt rätt att göra det just nu,  säger Börje Årnedal.

Region Halland står för 60 procent av de omkring 23 miljoner kronor man under tre år satsar för att utveckla främst mindre och medelstora företag med hjälp av företagsutvecklare. EU:s strukturfonder står för resterande 40 procent.

Företagsutvecklarna ska fungera som en länk mellan företagen och det man kallar Kunskapssverige, det vill säga högskolor, institut och andra organisationer som kan bidra med de kunskaper som behövs. 
Om ett företag till exempel inte tidigare vågat satsa på export ska företagaren kunna få hjälp av exportrådet eller låta forskare och studenter på Chalmers analysera en idé som kanske finns inom företaget.

Till skillnad mot en liknande uppsökande verksamhet vid Högskolan i Halmstad på 1990-talet kommer de sex företagsutvecklarna nu att placeras på kommunernas näringslivskontor för att undvika dubbelarbete och göra arbetet mer rationellt. 

– Nu blir detta mer en del av kommunens ordinarie näringslivsarbete, säger Börje Årnedal.


Mats Wetterlundh
mats.wetterlundh@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista