Landstinget dåligt skyddad mot våld

Landstinget kritiseras för att det saknas instruktioner hur personalen ska agera i samband med hot och våld, och det saknas bärbara överfallslarm. Som ett skydd för personalen har man på Kungsbacka vårdcentral satt upp larmknappar vid vissa utsatta platser.

– Ja upplever inte att vi har några brister direkt. Däremot saknar vi en handlingsplan för hot och våld, säger Birgitta Bjerre, verksamhetschef på Kungsbackas vårdcentral.

Och det är just det landstinget har fått kritik för. Att det inte finns någon information till personalen på vårdcentralerna om hur de ska agera vid hotfulla situationer. Birgitta Bjerre har inte märkt av ett behov av instruktioner för hur man ska agera, men hon förstår att det behövs:

– Jag tycker att det sorgligt att det behövs, men jag tycker att man ska ha det, säger hon.

Vårdcentralerna ska nu också få bättre koll på det här. Med anledning av den rapport som visar på brister kommer nu mallar och regler sättas upp, så att personalen vet hur de ska agera, det säger Johan Johqvist, administrativ chef på landstinget. Agneta Eliasson jobbar i kassan och tar emot patienterna på vårdcentralen i Kungsbacka:

– Jag vet ju att vi har en knapp men jag är inte helt hundra på hur jag skulle reagera om jag skulle bli rädd. Men det känns lite tryggare med en knapp, säger hon.

Bodil Falkoven är sjuksköterska, hon, Agneta Eliasson och verksamhetschefen Birgitta Bjerre har aldrig varit med om hotfulla patienter och de tycker att de har ett tryggt jobb.

Vad skulle behövs för att det skulle kännas ännu tryggare?

– Det skulle vara larm i alla rum så att det fanns, säger Bodil Falkoven.

Johan Davidsson
johan.davidsson@sr.se