Oppositionen flitig i riksdagen

Magdalena Streijffert och Jan Ertsborn är två av de flitigaste halländska riksdagsledamöterna så här långt när halva mandatperioden har gått. Det visar en genomgång som P 4 Radio Halland har gjort.

Magdalena Streijffert förklarar att hon tycker OM att göra sin röst hörd. Både i skrift och tal:

– Jag tycker att det är roligt tat skriva och att debattera.

I dag när riksdagen öppnar igen efter sommaruppehållet så är det också halvtid efter valet. Vi har gått igenom hur aktiva de halländska riksdagsmännen har varit under de första två åren av de fyra år som de är valda på.

Som väntat är oppositionen mest aktiv - socialdemokraten Magdalena Streijffert toppar med 92 motioner och hennes namn har nämnts 32 gånger i riksdagsprotokollet - till exempel när hon deltagit i debatten.

Men också de andra socialdemokraterna är ganska aktiva. Mest sparsmakad är moderaten Marianne Kierkemann som på två år bara skrivit fyra motioner och förekommit sju gånger i protokollet.

Mest aktiv från den regerande borgerliga sidan var folkpartisten Jan Ertsborn med 47 motioner och 10 skriftliga frågor till statsråd. Men de här siffrorna speglar bara en liten del av en riksdagsmans arbete, påpekar han:

– Den huvudsakliga påverkan vi kan göra är att påverka ministrarna under tiden som ärendena förbereds i departementen.

Så det du egentligen gör syns inte i statistiken?

– Nej, vi diskuterar en mängd frågor och de syns inte någonstans, säger Jan Ertsborn folkpartistisk riksdagsman.

Magnus Hagström
magnus.hagstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista