VARBERG

Effekt kring stödboende kritiseras

Den typ av stödboende som Varbergs kommun ska bygga i Tvååker fungerar ofta inte. Det säger forskaren Marcus Knutagård vid socialhögskolan i Lund.

– Boendetrappor som lösningsstrategi leder sällan till att hemlöshet minskar, utan tvärtom är det mer effektivt att få en vanlig bostad först, säger Marcus Knutagård.

Enligt Marcus Knutagård som studerat olika kategoriboenden, i bland annat Malmö, visar forskningen att idén med boendetrappor, där en person successivt ska klara ett eget boende sällan leder till målet:

– Ett bekymmer när man startar boenden som dessa är att man snabbt  märker att alla inte passar in, säger han.

Följden blir då att det i stället skapas behov av andra typer av stödboenden, för andra grupper än missbrukare, säger Marcus Knutagård. Boenden som för övrigt är dyrare för kommunen, jämfört med att integrera de här personerna i det vanliga bostadsbeståndet och hyra bostäder.

Flera kommuner, blandannat Göteborg har har också övergett idén med trappstegsmodellen. Men socialnämndens ordförande i Varberg, Lena Andersson är ändå helt övertygad om att satsningen på stödboendet i Tvååker är riktig:

– Vi har ju tittat på andra exempel där det fungerar bra. Man bor där och ser där att man klarar ett eget boende, under en kort tid eller en längre tid. Det kommer att fungera, säger hon.

Mats Wetterlundh
mats.wetterlundh@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista