Kommunal kräver skadestånd för strejkbryteri

Kommunalfacket kallar till förhandlingar med Kungsbacka, Varberg, Falkenberg och Halmstads kommuner och kräver skadestånd.
Förhandlingarna gäller olika överträdelser i samband med strejken, bland annat att politiker har öppnat och stängt skolor. I Varberg begär man 750 000 i skadestånd för brott mot det kommunala huvudavtalet efter att tre personer beodrats utföra skyddsarbeten vid två äldreboenden. Arbetena gällde driften för en värmepanna, larmmottagning och reparation av en hiss. När det gäller överträdelser i samband med skolöppningar så säger Kungsbackas folkpartistiska kommunalråd Kenneth Nilsson till P4 Radio Halland att hans bedömning fortfarande är att alla förtroendevalda är representanter för arbetsgivaren och därmed har rätt att gå in och till exempel låsa upp skolor. Nilsson stöder sig på ett uttalande från socialdemokraten Åke Hillman, ordförande i förhandlingsdelegationen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".