Osäkert hur bra det fungerar.

Blåtungevaccin kanske utan effekt

Det vaccin som just nu används vid massvaccineringarna mot blåtunga i Halland är nytt och oprövat. Enligt Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA), är det svårt att veta vilken skyddseffekt vaccinet kommer att ha i ladugårdarna.

– Vi vet inte det eftersom det finns ett flertal vacciner som precis är nyframtagna på grund av det här utbrottet. Alla har en viss dokumentation men man har inte hunnit dokumentera så mycket så vi vet ju inte hur effektivt det här är i fält, säger Susanna Sternberg Lewerin, epidemiolog på Statens veterinärmedicinska anstalt.

Endast testat i laboratorier
Eftersom vaccinet mot Blåtunga är så pass nytt har det bara testats på ett fåtal djur i laboratorier. Där har det gett god skyddseffekt men exakt hur det kommer att slå i verkligheten, med kor som står i ladugårdar och inte i en kontrollerad laboratoriemiljö, är det alltså ännu ingen som vet. Men genom att vaccinera många djur är förhoppningen att vaccinet ändå får en så bra effekt som möjligt.

100 miljoner kronor
Hittills har närmare 70 000 djur vaccinerats i Sverige. Och massvaccineringen är bara i sin linda, för totalt kommer en halv miljon djur att få vaccinet. Enligt Jordbruksverkets preliminära beräkningar kommer kostnaderna att landa på dryga 100 miljoner kronor. 

Vaccineringen i Sverige är en del av en gemensam EU-satsning, för att få bukt med spridningen i Europa.

Bättre än ingenting
Vaccinet i sig kostar inte så mycket, det som kostar är att utföra det hela. Men trots stora kostnader, och att effekten av vaccinet alltså är osäker, är det ändå bättre än att göra ingenting säger Lena Hult på Jordbruksverket.

– I det här fallet är målsättningen att man faktiskt ska kunna bli av med smittan. Och det bygger på att det är flera länder som gör samma sak. Och då tjänar man ju in de här pengarna ganska så snabbt ändå.

Milena Dávila
milena.davila@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista