HALMSTAD

Affärer saknar miljömärkta kläder

En undersökning gjord av Halmstads naturskyddsförening visar att endast en tredjedel av Halmstads klädbutiker, har miljövänliga plagg i sortimentet.

Hos halmstadborna är strävan efter att handla miljövänliga kläder inget som heller hamnar högt upp på dagordningen.

Under år 2005 köpte svenskarna kläder för sammanlagt 56 miljarder kronor, och många av dessa var plagg var tillverkade av bomull. Bomull uppfattas ofta som ett naturmaterial, men i själva verket är bomull en av världens mest kemikaliekrävande grödor.

För att uppmärksamma klädindustrins belastning på miljön, har Halmstads naturskyddsförening startat en kampanj med temat ”medvetet mode”. Ordförande i föreningen är Stefan Andersson.

– Det är ju inte lätt när det finns ett så litet utbud. Nu försöker vi få upp ögonen hos de som säljer kläder, att de kan försöka öka kollektionerna, säger han.

Vilka butiker är sämst på miljövänliga kläder?

– Framförallt är det sportbutiker, i den här stan iallafall, säger Stefan Andersson. 

Helena Millsjö jobbar också på Halmstads naturskyddsförening. Hon tycker att man som kund ska sätta press på handel och tillverkare att ta sitt ansvar, när man går in i en butik.

– Du ska fråga om det finns något som är certifierat med något kontrollorgan eller med en miljömärkning.

Henrik Martinell
henrik.martinell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista