HALLAND

Gemensamt fjärrvärme för dyrt

Även om fjärrvärmen i Halland ökat kraftigt under 2000-talet och fortsätter att öka, är leveranserna dom lägsta i landet, sett mängd värme per tätortsinvånare. Ett gemensamt fjärrvärmenät skulle alltså vara för dyrt.

Socialdemokraterna har har tidigare föreslagit att man skulle göra Halland till ett försökslän och knyta samman kommunernas fjärrvärmenät. Men det faller i dag på att det skulle bli alldeles för dyrt. Det säger Sven Werner, professor i energiteknik vid Högskolan i Halmstad, som för några år sen gjorde en analys av ett förslag att bygga ihop fjärrvärmenäten.

– Det är möjligt att det är bättre idag, men jag tror inte att man idag ser någon omeddelbar drivkraft för det, säger Sven Werner.

Avstånden mellan tätorterna i Halland är så stora att det blir för dyrt att bygga ihop de lokala näten och där den 20 km långa ledningen från Värö Bruk till Varberg är bland landets längsta. Att tillvarata spillvärme från avfall, industri och annan kraftproduktion är annars Sverige bäst i klassen på.

Men i och med att uppemot 60 procent av lokalerna i dag redan värms upp med spillvärme räknar Sven Werner inte med att det går att bygga ut så mycket mer, med undantag för här i Halland, där fjärrvärmen byggdes ut senare och där tillkomsten av Ringhals gjorde att många valde att satsa på elvärme.

– För vi ser att Halland har bara drygt hälften av den normala användningen av fjärrvärme i Sverige, säger Sven Werner.

Mats Wetterlundh
mats.wetterlundh@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista