Falkenberg

Projekt ska få ungdomar att må bättre

Fontänhuset i Falkenberg har fått nästan 800 000 kronor till ett ungdomsprojekt. Det är Allmänna arvsonden som står för för bidraget som ska finansiera projeketet ”Fontänkids - Tillbaka till verkligheten”.

Fontänhuset, som arbetar med rehabliltering av människor som mår psykiskit dåligt, har märkt av ett ökat tryck från ungdomar den senaste tiden säger Linda Jönsson,  projektledare.

– Under de senaste två åren har vi fått in från en till tio ungdomar, som är medlemmar här.

Vad ska ni göra med alla pengarna nu?

– Vi kommer att satsa på ganska mycket individuell stöttning gentemot ungdomarna, att man sätter sig ner och lägger ett mål och vägen dit med handledaren här på huset.

Stärka självkänslan
Meningen är att ungdomarna i projektet ska kunna komma tillbaka till samhället, till ett betalande arbete, eller till skolan. Men framförallt säger Linda Jönsson att det handlar om att stärka självkänslan och ge unga människor möjligheten till ett drägligt liv.

Jackie Nilssén är 22 år och trivs på Fontänhuset.

– Man blir glad och kan inte sluta vara här. Man blir starkare. Jag gillar att jag kan undgås med folk och lära mig nya saker, och sen komma ut i arbete och kanske plugga också, säger hon.

Hoppas på fortsättning
Om tre år ska projektet vara i land. Linda Jönsson berättar vad som ska ha hänt till dess.

– Vi hoppas att någon vill ta över det, landstinget eller kommunen. Då har det säkert varit 30 ungdomar i huset, varav 10 är självförsörjande och 10 andra ute i någon form av arbete eller studie och att man kanske blir mer trygg i sig själv fortare, säger hon.

Anna Alexandersson
anna.alexandersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".