Många taxibolag får anmärkningar av NTF. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Bristande säkerhet hos taxibolag

Det är dåligt ställt med trafiksäkerheten på Sveriges taxibolag. Det visar en undersökning som trafiksäkerhetsorganisationen NTF har gjort.

Av tvåhundra taxibolag blev bara var fjärde godkänd av NTF.

”Givetvis inte bra”
Taxi Halmstad är en av de som fick minst anmärkningar. Där är Anna Lena Morgansdotter taxichaufför och hon ser allvarligt på att så många av kollegorna inte lever upp till kraven.

– Nej, det är givetvis inte bra. Respektive taxibolag får ju studera resultaten och vidta åtgärder. Vad det gäller Taxi Halmstad har vi haft bra mätresultat när det gäller säkerheten.

NTF har i undersökningen bland annat frågat taxibolagen hur de garanterar att förarna är nyktra, håller hastighetsgränserna och hur bilbälten används.

Bilbarnstolar saknas
I Halland är det största problemet att så få taxibilar har bilbarnstolar, något som bekymrar Inge Engqvist, trafikkonsulent på NTF Halland.

– Jag tycker det är oroväckande att man inte kan leverera en taxibil med ett babyskydd, till exempel.

– Sedan kan man också se hur vikigt det är med upphandlarna, att man får väldigt snabba förändringar om man ställer tillräckliga krav. Samtliga taxibilar som kör skolskjutsar och färdtjänst i Halland har idag alkolås inmonterade i sina bilar och det gick mycket fortare än det skulle gjort annars, säger han.

Elin Berta
elin.berta@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista