Föreningar lär sig skatteregler

I veckan kom en tung skattedom mot klubben IFK Göteborg och de snåriga skattereglerna har vållat många klubbar problem, bland andra Varbergs Gif som försattes i konkurs sedan dom blivit upptaxerade. Med anledningen av detta startar Skatteverket i Västra Götaland en särskild utbildning för idrottsföreningar i länet.

För det är mycket att tänka på, och inte bara sånt som kanske mest gäller föreningar i de högre divisionerna - som artistskatt för utländska spelare och sign-on-bonusar, utan alltifrån koll på handkassor till sociala avgifter för kanslisten på 50 procent.

Att det finns många fallgropar vet Fredrik Almqvist personligen, under några år satt han i styrelsen för Marbo Basket.

- Helt plötsligt får vi ett brev från Skatteverket där det står att vi är skyldiga runt 350 000 kronor, och vi förstod ingenting, vi hade ju betalt! Men det visade sig att det hade varit förskingring inom föreningen.

Fredrik Almqvist tror att kunskapsnivån ute i föreningarna är ganska låg. Förhoppningen är att kursen som Skatteverket arrangerar tillsammans med bland annat Västergötlands idrottförsbund och SISU ska hjälpa till. Det kommer till exempel att finnas en mejladress dit man kan skicka sina frågor och få svar direkt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".