Gärningsmän söker spänning

I veckan rånades Swedbank vid Nyhems torg för andra gången på mindre än ett år. En 16-åring har begärts häktad för rånet och polisen undersöker om han även kan kopplas till rånet mot samma bankkontor i april i år.

Rån där tonåringar är gärningsmän har ökat i Sydsverige och Swedbanks säkerhetschef Bertil Ellvén tror att gärningsmännen söker spänning.

– Det kan vara en kick att man gör det på ställen som allmänheten tycker verkar vara mer riskfyllda än andra.

Hittills i år har det i Sverige skett en fördubbling av bankrån jämfört med hela förra årets antal bankrån. Och enligt Bertil Ellvén är trenden att allt fler av gärningsmännen är tonåringar som försöker göra karriär i den kriminella världen.

– Det är en karriär även i den här branschen. Man börjar med att sno mobiltelefoner och annat, sedan går man vidare och det ska vara lite mer spännande så man ger sig på närbutiker och sedan kryper man uppåt och det blir bankrån av olika typer och man kan också senare ge sig på det lite mer spektakulära som rån mot värdetransporter.

Bertil Ellvén som har sett en hel del film från övervakningskameror från bankrån, tycker sig även kunna se allt fler av de yngre rånarna försöker kopiera proffsens angrepp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".