Halland

Hallandsläkare protesterar mot datasystem

Landstingets nya datoriserade journalsystem är för omständligt, stressigt och tar fokus från patienterna. Det anser distriktsläkarföreningen i Halland. Problemen är så allvarliga att arbetsmiljöverket måste göra en granskning, anser läkarna.

Det nya datasystemet, VAS, införs stegvis på länets vårdcentraler och sjukhus. Men kritiken från dom läkare som börjat använda det bland annat på Åsa vårdcentral har varit stor.

Därför skriver distriktsläkarföreningen i Halland till arbetsmiljöverket och vill ha en granskning.

VAS är inte ändamålsenligt, det är stressigt, tidsödande, det finns säkerhetsrisker och det tar fokus från patienterna, anser distriktsläkarna som pekar på att det finns bättre alternativ.

Sjukvårdsdirektör Lena Kirkegaard håller med om att det finns problem, men dom försöker man att rätta till.

I Halland har det tagit lång tid att komma igång med datoriserade journaler där sjukhus, vårdcentraler och psykiatri kan samarbeta. Och nu när VAS är upphandlat vill landstingsledningen helst inte tänka om. Först vill man höra vad arbetsmiljöverket säger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista