Kungsbacka

JO-anmäler fackförbunds A-kassa

Det tog fyra månader för Karin Bennet i Förlanda utanför Kungsbacka att få ersättning från A-kassan när hon blev arbetslös. Nu har hon anmält fackförbundet Unionens arbetslöshetskassa till Justitieombudsmannen.

– Jag tycker att de har misskött sitt jobb. Deras arbete är att betala ut pengar till de arbetslösa som har betalat medlemsavgift i åratal till A-kassan. Det har de inte skött. Det är många fler än mig som har blivit drabbade. Det är inte acceptabelt, säger Karin Bennet.

Tvingades låna pengar
Hon blev arbetslös i maj och fick vänta i över fyra månader innan hon fick sin första utbetalning. Hon hade också mycket svårt att få kontakt med sin handläggare.

I väntan på pengar fick familjen låna och leva på mannens inkomst och sparade pengar:

– Nu har jag en väldig tur att jag inte är ensamstående för då hade jag varit helt körd.

Chefen för Unionens A-kassa Inger Lindström hävdar att det aldrig tar så mycket som fyra månader - såvida inte den sökande själv dröjer med att komplettera sin ansökan.

Borde betala straffavgift
Men Karin Bennet säger att hon har gjort sina kompletteringar snabbt och hon tycker att A-kassor som inte klarar av att betala ut pengar i rimlig tid borde få betala straffavgift:

– Om jag inte betalar min räkning till A-kassan så tar det inte många veckor innan jag blir utesluten till exempel. Men de har inga som helst skyldigheter att betala ut mina pengar i tid som jag faktiskt är berättigad till genom det avtal jag gått in i med dem.


Magnus Hagström
magnus.hagstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista