Varberg

Ökad möjlighet för dubbelspår

De nya pengar som regeringen avsatt till järnvägar ökar möjligheten för att dubbelspåret förbi Varberg blir klart före 2019 - som är det årtal som finns i planen. Det hoppas i alla fall kristdemokraten Lars Gustafsson från Laholm.

– Det är fullt möjligt med de nya pengar som regeringen nu satsar. Man har sagt från regeringen att regional hänsyn ska tas betydligt mer än tidigare och då har vi sagt från region Halland att det här är högprioriterat, säger Lars Gustafsson.

På västkustbanan genom Halland återstår idag två delsträckor för att den ska bli klar – sträckan vid Hallandsåsen och sträckan genom Varberg.

Enligt dagens tidsplan beräknas sträckan vid Hallandsåsen bli klar 2012 medan Varbergsdelen kan få vänta till 2019. Det tycker riksdagsledamoten Lars Gustafsson är för lång tid.
Enkelspår stryper trafiken
Han jobbar nu på att en motion om att arbetet ska påskyndas på Västkustbanan ska tas upp i riksdagen och förhoppningsvis kan delsträckorna i Halland bli klara ungefär samtidigt.

– Vi har sån väldig belastning på motorvägen exempelvis. För att folk verkligen ska använda tåget till sina arbetsresor så måste sträckan vara färdig hela vägen. I annat fall så stryper man trafik även om det är en liten del som är enkelspår. Det måste vara två byggda spår.

Enligt Lars Gustafsson är spårutbyggnaden viktigare än en väg.

– Järnvägen innebär att det bara kan passera ett tåg i taget om det är enkelspår och det är det som är kruxet nu, säger han.


Karolin Johansson

karolin.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista