Sopbergen minskar i en lågkonjunktur. Foto: Scanpix
Halland

Mindre pengar, mindre sopor

Mindre avfall från hushåll och industri är tydliga tecken på att Sverige nu är på väg in en lågkonjunktur.

Vi konsumerar mindre och tänker efter en extra gång innan vi slänger våra saker. Enligt Weine Wiqvist, VD för Avfall Sverige med säte i Malmö är just avfallsmängden en tydlig indikator på hur bra det går för Sverige.

När vi i sämre tider knyter händerna runt våra plånböcker håller vi också extra hårt i våra soppåsar. Mest tydligt avspeglar sig den vikande konjunkturen i det avfall som kommer från industrin, där minskad produktion resulterar i färre restprodukter att göra sig av med.

Men även på hushållsnivå går det att se effekter. Efter att i några år ha slitit och slängt utan någon större eftertanke kommer nu soptunnorna att eka allt tommare.

Men går det då att tala om en positiv effekt av lågkonjunkturen? Ja, ur miljösynpunkt verkar det inte helt omöjligt.

– Under de senaste åren har det varit omfattande diskussioner om den ständigt ökade avfallstillväxten, och att den utgör ett stort miljöproblem. När det uppstår en lågkonjunktur och den bidrar till att stabilisera avfallsmängderna så är det kanske något som eventuellt är bra från miljösynpunkt, säger Weine Wiqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista