Fiskarna kan komma att möta en liknande syn vid Skottarevet. Foto: Scanpix
Falkenberg

Besvikna fiskare efter HD-beslut

Nu har försöken för yrkesfiskarna att överklaga vindkraftsbygget vid Skottarevet utanför Falkenberg nått vägs ände. Och Hallandsfiskarnas ordförande Viking Bengtsson är besviken.

Idag kom beskedet att Högsta Domstolen inte ger sitt prövningstillstånd till Sveriges Fiskares Riksförbund som överklagat att Favonius fått tillstånd att bygga en vindkraftspark i vattnet utanför Falkenberg.

Dubbla budskap
Beskedet når Hallandsfiskarnas ordförande Viking Bengtsson när han är ute på fiske i Kattegatt.

– Man kan inte å ena sidan säga att man exempelvis ska ha en torskåterhämtningsplan i Kattegatt och å andra sidan bygga en vindkraftspark, säger Viking Bengtsson.

Högsta domstolen finner inga skäl att meddela ett prövningstillstånd, vilket innebär att Miljööverdomstolens beslut från i mars i år står fast.

Inte över
Sveriges Fiskares Riksförbund har nu gått så högt upp man kan komma, och Viking Bengtsson tror att Kattegatts framtid ser mörk ut.

Men prövningen av projektet i domstol är inte över. I slutet av den här månaden skall Skottarevsärendet prövas av miljööverdomstolen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista