Halland

Inför rätta för miljonbedrägerier

Fem halländska män står på tisdagen inför rätta i Växjö tingsrätt, misstänkta för omfattande ekonomisk brottslighet i trä- och bygg- företaget Lidhult Develop.

De sju åtalspunkterna mot de fem männen, alla från Halland, gäller tiden mellan år 2000 och 2003. Företaget har sysslat med träförädling och handel med byggvaror gick i konkurs för fem år sen.

Den långa tiden sedan brotten begåtts gör att rättegången nu blir mer osäker, med svagare minnen vid förhören. Männen misstänks för grova skattebrott, bokföringsbrott och en av dem dessutom för grovt bedrägeri.

En utredning som tog lång tid visade på stora brister i företagets bokföring, och fyra av männen åtalas för bokföringsbrott. En av de fem männen anses dessutom ha gjort sig skyldig till grovt bokföringsbrott. 

Den mannen misstänks också för grovt bedrägeri genom falska fakturor gentemot ett försäkringsbolag, något som Lidhultsföretaget tjänat över två miljoner på. 

Sammanlagt misstänks också de fem männen för att ha undanhållit att betala skatter på över 1,7 miljoner genom att inte deklarera inkomster och inte betala arbetsgivaravgifter. Nio dagar är anslagna för den här rättegången.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista