På måndag sätter älgjakten igång. Foto: Korm Kallestad/Scanpix.
HALLAND

Döda älgar oroar inför jaktstart

Årets älgjakt är snart igång, men de 30 döda älgarna som hittats i mellersta Halland det senaste året oroar jägarna. Extra oroande är att älgarna som hittats döda trots god kondition.

– Det som skiljer de här älgarnas problem från den vanliga döden är att de drabbar yngre individer i bra kondition, säger Alf Andersson viltvårdare och representant för Svenska Jägareförbundet i Halland.

Älgdödens kärnområde är i Hylte kommun och angränsande kommundelar. Orsaken till älgdöden är okänd, men i ett vävnadsprov från en av de döda älgarna hittad i Yaberg fanns en fästingburen bakterie, anaplasma.

Bakterien slår ut djurens cirkulationsorgan, men Alf Andersson säger att det är för tidigt att avgöra om älgdöden beror på det.

– Man ska inte tro något i det här fallet, man ska veta vad det handlar om så nu kommer vi att samla in prover från nyss skjutna djur som skjuts nu under älgjakten, säger han.

För att hitta orsaken till älgdöden, tar man nu hjälp av älgjägarna ute på fältet. Inför årets älgjakt delar därför Statens Veterinärmedicinska Anstalt ut provtagningsutrustningar till jaktlagen.

– Jägarna är ju uppmärksammade på våra problem nu så ser de något talar de med oss så åker vi och tittar på platsen ihop, säger Alf Andersson.

Henrik Martinell
henrik.martinell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista