LAHOLM

Laholmsskolor på bottenplacering

Laholm tillhör de sämsta kommunerna i Sverige när det gäller kvalitén på skolan. Detta enligt siffror som Föräldraalliansen presenterade på tisdagen

Laholms ledande skolpolitiker Kent-Arne Andersson är väl medveten om bristerna - som visat sig i att många elever inte har klarat godkänt.

– I fjol var det en ren katastrof på IV programmet det var den näst största linjen på gymnasiet då. Det speglar ju det här problemet, säger han.

Föräldraalliansen är en sammanslutning av föräldraföreningar och liknande på skolor runtom i landet.

I Föräldraalliansens statistik är det lärartätheten som väger tyngst. Men man tar också hänsyn till hur många elever som når målen i alla skolämnen - inte bara svenska, engelska och matematik - och man väger in hur stora grupper det är på fritids, bland annat.

Då har alla kommuner i Halland blivit sämre sen förra mätningen - Kungsbacka är bäst i Halland medan Laholm hamnar på en föga smickrande 267:e plats bland Sveriges 290 kommuner.

– Vi är bland de lägst i landet med skolpengen och med lärartätheten, säger Kent-Arne Andersson.

Inför det här året fick skolan o barnomsorgen lite nya resurser och det har gett resultat. Men några nya friska pengar till skolan nästa år vågar Kent-Arne Andersson knappast hoppas på.

Magnus Hagström
magnus.hagstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".