Falkenberg

Skräms inte av vindkraftsplaner

De boende kring Hjuleberg, norr om Abild i Falkenbergs kommun verkar inte skrämmas av planerna på vindkraftspark i området. Vattenfall planerar att bygga ett tjugotal vindkraftsverk och på tisdagskvällen informerades de boende när det hölls ett samrådsmöte.

På tisdagen hade Vattenfall ett samrådsmöte för allmänheten i Abilds bygdegård i Falkenbergs kommun. amrådsmötet handlade om Vattenfalls planer på att bygga ett tjugotal vindkraftverk på Hjulebergs mark, norr om samhället Abild.

Karl-Erik och Britt Johansson bor vid Sjösgärde i Sjönevad, som är ett av områdena där man kommer ha närliggande vindkraftverk.

– Vi påverkas ju av att vi kommer att se de här möllorna från vardagsrumsfönstret. Men hur vi kommer att påverkas ljudligt eller på något annat sätt, det vi inte riktigt, säger Karl-Erik Johansson.

Farhågor borta
indkraftsplanerna i Laholms och Hylte kommun tidigare i år, var farhågorna hos allmänheten många.  Bland annat riktades kritik mot att man visste för lite om vindkraftens miljöpåverkan, hur fastighetspriserna kommer påverkas, och om buller och förstörda landskapsbilder.

Men enligt projektledaren för Hjulebergsparken, Hillevi Priscar, är allmänheten runtom Hjuleberg entusiastisk inför vindkraftsutbyggnaden.

Drar paralleller
att man kan dra vissa paralleller mellan vindkraftsutbyggnaden idag och utbyggnaden av vattenkraften som pågick i Sverige under andra halvan av 1900-talet.

– Jag är ångermanlänska och var med om när naturen förändrades kring älvarna. Den lilla förändring som det är här tror jag inte är så farlig, säger Britt Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".