Volvo PV:s vd Stephen Odell. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix.

Volvo varslar ytterligare 3 300

Uppdaterad 14:00
Volvo Personvagnar varslade på onsdagen sammanlagt 3 300 anställda om uppsägning. Av dem finns 2 200 i Göteborg. Volvos varsel påverkar företag på flera håll i Halland.

Det är den sjunkande försäljningen och förlusterna som gör att Volvo Personvagnar väljer att göra ytterligare personalneddragningar.

Första halvåret i år gick företaget med 1,6 miljarder kronor i förlust.

”Vi följer utvecklingen”
Försäljningen har fortsatt att gå kraftigt neråt sedan i somras. Hela bilindustrin har stora problem, men Volvo har tappat mer än snittet.

Ett av de företag i länet som berörs av Volvos utökade varsel är National Gummi i Halmstad med 200 anställda.

– Vi följer utvecklingen med inkommande order dag för dag, men har ännu inte hamnat i det läget att man måste varsla personal.

Det säger Joakim Fritz, vice vd för Halmstadföretaget med 200 anställa till SR Halland.

National Gummi som tillverkar plast- och gummidetaljer till bilindustrin är direkt berörda av krisen för Volvo personvagnar.

– Men vi har till viss del redan räknat in Volvos svårigheter i budgeten och har även en annan kundkrets som gör att vi hoppas klara verksamheten. Men beroende på utvecklingen av finanskrisen som ju drabbar alla kunder, så kan det bli aktuellt med varsel också hos oss, säger Joakim Fritz.

”Fler än normalt hör av sig”
På IF Metall har man märkt av en ökad oro ute på företagen i länet.

– Vi har fått en del ökade varsel och förtroendvalda hör av sig och vill ha tips och råd hur de ska hantera eventuellt kommande förhandlingar om uppsägningar. Det är fler än normalt som hör av sig, säger ombudsman Per Persson.  

Namnen på några av de företag i länet som är underleverantörer till bilindustrin är lång. Här har sammanlagt 500 metallare och ett stort antal tjänstemän sin försörjning. Volvos kris drabbar underleverantörer i hela kedjan - och facket förbereder sig.

– Dels så riggar vi nu så att vi kan komma ut och informera alla medlemmar som blivit drabbade både i försäkringar och A-kasseinformation, plus att vi förhandlingsombudsmän är beredda på förhandlingarna, säger Per Persson på IF Metall.

Hur känns i det här läget för dig som ombudsman?
– 
Det känns oroväckande med tanke på att det kan bli risk att många medlemmar blir drabbade som sitter med hus och liknande och som har svårt att klara det i den här situationen i och med att A-kassan är försämrad också.

Maja-Lena Hamrén
maja-lena.hamren@sr.se

Magnus Hagström
magnus.hagstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista