LAHOLM

18-åringar åtalade för mord

Två unga skåningar åtalas för mord eller vållande till en 60-årig mans död i Vindrarp utanför Våxtorp i södra Halland. Dödsmisshandeln ägde rum vid en fest i ett bostadshus i somras.

Mannen misshandlades med slag och tillhyggen, sedan tog de båda 18-åringarna strupgrepp på honom, enligt åtalet.

Kammaråklagare Gisela Sjövall hävdar i stämningsansökan att de utförde dådet ”tillsammans och i samförstånd”.

De båda 18-åringarna åtalas också för grov misshandel och misshandel mot samme man. De har i polisförhör erkänt att de utdelat knytnävsslag, den ene erkänner också slag med en lampfot.

De två mordåtalade skyller delvis på varandra. Ingen av dem erkänner det struptag på 60-åringen som orsakade hans död. Åklagare Gisela Sjövall är medveten om att detta kan bli problematiskt under rättegången. Själva strupgreppet har ju bara en av dem tagit. Men hon menar att båda ändå är skyldiga:

– Det kan finnas olika ageranden tidigare som gör att det är en ren tillfällighet vem som faktiskt tar greppet, säger hon till TT.

Hennes huvudteori är att männen hade för avsikt att döda. Men hon har garderat sig genom att alternativt åtala dem för vållande till annans död.

Händelserna utspelade sig i ett litet hus i ett mindre samhälle i Laholms kommun, där pappan till den ena 18-åringen bodde. Han var alltså och hälsade på pappan och hade sin kompis med sig för att de skulle hjälpa till med huset.

På kvällen den sista juni kom 60-åringen och hans kvinna på besök. Tillsammans med pappan och de båda 18-åringarna började de dricka öl. Sent på natten blev det bråk mellan 60-åringen och den ena 18-åringen, sedan 60-åringen påstått att denne hotade honom. Mannen misshandlades i köket. Den uppretade 18-åringen gav honom bland annat ett slag så att han föll handlöst bakåt, uppger åklagaren.

Sedan fick han hjälp av sin kompis att bära in mannen i ett sovrum. Där genomförde de sedan, enligt åklagaren, en utdragen misshandel. Den ena 18-åringens pappa och 60-åringens kvinna satt i husets vardagsrum, utan att ingripa.

Pappan och 60-åringens kvinna var kraftigt berusade och hävdar att de inte uppfattat så mycket av vad som hände. De är kallade som vittnen till rättegången, som börjar på onsdag i nästa vecka.

Samira Othman/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".