VARBERG

Museichef kritisk mot beslut

Museichefen i Varberg, Agneta Boquist, är mycket kritisk mot att den stiftelse som styr de halländska museerna på torsdagen stoppade planerna på en bolagisering av museerna.

– Jag anser att det är väldigt olyckligt för museernas del. Den nuvrande organisationen har aldrig fungerat och så fick vi äntlingen en öppning, men så gick stiftelsen emot den, säger Agneta Boquist.

En knapp majoritet i museistiftelsen har alltså stoppat det förslag som andra aktörer vill genomföra. Att de båda museerna i Varberg och Halmstad ska styras av varsitt bolag där de båda värdkommunerna får mer att säga till om men också har ett större ansvar än i dag.

– De är inte särskilt engagerade som det ser ut idag. De får alla fördelarna utan att det kostar särskilt mycket, säger Agneta Boquist.

Så innan man hittar en ny lösning så får de båda museerna fortsätta med det dubbla styre som de inte vill ha.

– Det är väldigt otydligt vem som ska göra vad, och vi hamnar ofta i konflikter, säger Varbergs museichef.

Agneta Boquist tillbakavisar påståendet att museerna skulle vara alltför inriktade på Varberg och Halmstad, så som museistiftelsens ordförande Lennart Kollmats hävdar.

– Faktum kvarstår är att vi har två stora besöksmål och då är det självklart att det gynnar de kommuner som dem här besöksmålen ligger. Men vi bedriver också omfattande verksamhet i länet, men man kan inte bedriva verksamheterna på samma sätt där eftersom de ligger där dem ligger, säger Agneta Boquist.

Magnus Hagström
magnus.hagstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".