Lärlingar drabbas först

Det är lärlingarna från gymnasieskolans byggprogram som först slås ut från den plötsligt osäkra byggarbetsmarknaden. Den finansiella krisen leder till att projekten läggs i malpåse.

– Att det blir tuffare är helt givet. Det beror på olika anledningar dels har vi ökat utbildningsnivån, säger Erkki Siivonen, byggförmedlare på arbetsförmedlingen i Halmstad.

Statistik från skolverket berättar hur populärt byggnadsprogrammet varit på senare år i länet - både hos skolledningar och elever. Förra året gick drygt 500 elever i 15 olika byggprogram på åtta gymnasieskolor i länet.

De senaste fem åren har drygt 630 halländska ungdomar gått ut gymnasieskolan på byggprogrammet. Lärlingar som pumpats ut till en nu skakig byggbransch.

– Det är lärlingar som har det absolut tuffast inom byggbranschen, säger Erkki Siivonen.

Vad säger du till lärlingar som kommer hit och frågar efter jobb?

– Jag säger som det är, att det är tufft. Sen försöker jag ge dem tips på vart de kan vända sig. Men det är inte lätt, äsger Erkki Siivonen.

Maja-Lena Hamrén

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista