Ringhals kärnkraftverk kritiseras för bristande säkerhet. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix
VARBERG

Säkerhet på Ringhals kritiseras

Det så kallade markförvaret på Ringhals brister i säkerheten på flera punkter. Det hävdar Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, efter en inspektion. Granskningsmyndigheten anser att det finns risk för att vatten tränger in och sköljer med sig radioaktivt material.

– De anmärkte på blandannat att den matta som man lägger ut över det vattentäta lagret inte låg på rätt sätt, säger Gösta Larsen, kommunikationschef på Ringhals.

Det är föremål med låg radioaktivitet som läggs i markförvaret inne på Ringhals område såsom gamla arbetskläder och verktyg.

Det här utrymmet måste vara absolut tätt - annars kan vatten tränga in och skölja med sig radioaktivitet som i så fall kan rinna ut i omgivningen.

Strålsäkerhetsmyndigheten anser att en tätningsmatta av bentonitlera inte låg tillräckligt mycket omlott och att den inte heller låg tillräckligt platt. Dessutom att de stenar som ligger under mattan var så stora att de riskerade att göra hål i mattan. Stenarna är nu bortplockade och Ringhals ska snart svara på kritiken.

– Vi har följt reglerna nu och lagt mattan på riktigt sätt, säger kommunikationschefen.

Kan något radioaktivt material ha läckt ut?

– Det är helt uteslutet eftersom vi har kontinuerlig mätning på all vatten som rinner ut från området. Så har vi heller inte haft något inläckage, säger Gösta Larsen.

Magnus Hagström
magnus.hagstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista