Vårdas på sjukhus efter polisjakt

Uppdaterad 13.00
En man vårdas på Sahlgrenska universitetssjukhuset för lindriga skador efter en trafikolycka på Letsegårdsvägen i Billdal. Han fick skäras loss ur fordonet som voltat och hamnat i diket sedan en polisbil följt efter.

En misstänkt rattfyllerist utan körkort körde upp på trottoaren och smet från polisen. I hög hastighet, 140 km i timmen, följde hallandspolisen efter tills mannen körde i diket och slog runt. Mannen klämdes fast och fick skäras ut.

Händelsen inträffade natten till söndagen i Billdal söder om Göteborg.

Privatpersoner som såg när mannen berusad lämnade en restaurang slog larm till polisen när det stod klart att han skulle ta bilen.

En polispatrull kom dit, slog på blåljusen och ställde polisbilen i vägen. Men mannen tryckte på gasen och körde upp på en trottoar och for med liten marginal förbi polisbilen.

Poliserna vände och följde efter

– Det var ett så kallat efterföljande och de lade sig ett 100-tal meter bakom, säger inre befälet i Kungsbacka Anna-Karin Ringdahl till TT.

Efter en kilometer tog resan slut. Då tappade mannen kontrollen över bilen, som åkte ner i diket på högersidan. Den fortsatte, rev ner en gatlampa och när den for över en avfartsväg åkte den upp i luften och snurrade runt. Den landade upp och ner på andra sidan den andra vägen.

Den bälteslöse föraren, som saknar körkort, låg svårt skadad på innertaket. Han fördes till Sahlgrenska universitetssjukhuset med allvarliga men inte livshotande skador.

Han misstänks för rattfylleri, vårdslöshet i trafik samt grov olovlig körning.

Var det här bästa sättet att lösa situationen, då man visste att han var rattfull?

– Här var det ett avstånd fram till bilen, och dessutom är det i regel ledningscentralen som fattar beslut om man ska fortsätta eller avbryta, säger Anna-Karin Ringdahl.

Det är nu oklart om patrullens agerande kommer att utredas.

Samira Othman/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista