Färre dåliga luftvärmepumpar

Antalet sålda luftvärmepumpar som inte klarar svenska klimat har sjunkit på bara ett år. En anledning är att allt färre villaägare överhuvudtaget installerar luftvärmepumpar.

– Vi upplever att det inte är fullt lika många dåliga produkter på marknaden längre. När det var som allra hetast ville var och varannan entreprenör göra sig en hacka på det här, säger Martin Forsén VD för Svenska Värmepumpföreningen, SVEP.

Men nu installerar färre och färre villaägare också luftvärmpumpar, vilket leder till att de dåliga också blir färre.

I oktober förra året rapporterade Radio Halland att allt fler villaägare installerade luftvärme, vilket ledde till att många rent usla produkter, som inte klarade det svenska klimatet, kom ut på marknaden.

Då var branschen ett Klondike för lycksökare, men Martin Forsén ser nu en minskning av mängden oseriösa produkter. I takt med det minskade antalet oseriösa produkter, försvinner även de oseriösa installatörerna.

– Det har lugnat ner sig lite grann. Därför att det är inte så lukrativt nu som det var för ett år sedan, säger Martin Forsén, VD för branschorganisationen SVEP.

Henrik Martinell
henrik.martinell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista