Fina fisken blir det i Storån nu när laxen är på väg tillbaka. Foto: Scanpix

Lax ska tillbaka till Storån

Efter ett par års vattenvägsbyggande är det nu klart för laxen att återigen ta sig från havet till Storån norr om Lygnern och Sätila - om de hittar dit. På lördagen fick ett par laxar i Rolfsån utanför Kungsbacka hjälp på vägen.

En lax, en hanne på uppskattningsvis tio, tolv kilo, över en meter lång var den i alla fall, fångades på lördagen i Rolfsån av Mattias Helde från Kungsbacka.

Därmed blev den en del av projektet som så småningom ska återställa vattenssystemet från havet vid Kungsbacka ändå upp till Bollebygd. Där har det inte funnits lax på 90 år, bland annat på grund av kraftverk och dammar.

Men nu ska det bli av. På lördagen fångades fem laxar, totalt vill man fånga 20, som får bilskjuts förbi Lygnern till Storån norr om Sätila.

– Förmodligen den sista resan, säger länsstyrelsens projektledare i Västra Götaland, Andreas Bäckstrand.

– De flesta laxarna dör efter lek men deras avkommor vandrar ner till havet och sen tillbaka igen till samma ställe som de föddes på. Till Storån, säger han.

Bo Thorin
Sveriges Radio Sjuhärad

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista