Halland

Hallandstrafiken får godkänt

Hallandstrafiken får godkänt av Unga synskadade i Väst. Organisationen har synat Hallandstrafiken för att se om de håller vad de lovat, nämligen att kollektivtrafiken ska vara tillgänglig från och med 2008.

För Unga synskadades del handlar det om automatiska hållplatsutrop och linjeutrop.

– Vi vill kunna åka kollektivtrafik lika väl som någon annan. Vår organisation jobbar med att personer med synnedsättning ska leva på samma villkor som personer med full syn i det vanliga samhället, säger Josefine Bergstrand, vikarierande politisk ombudsman i Unga synskadade Väst.

Eftersom de flesta av Unga synskadades medlemmar inte kan läsa på displayerna inne i bussarna vad nästa hållplats heter är det viktigt att de automatiska utropen fungerar, vilket de ofta gör enligt Josefine Bergstrand.

Värre är det med linjeutroparen - den som talar om vilken buss det är som kommer in på hållplatsen. Inom Unga synskadades distrikt har hittills både Borås och Göteborg missat på den punkten men Hallandstrafiken imponerade.

Däremot får Hallandstrafiken kritik för sin hemsida.

– Hållplatser vi läste oss till att vi skulle gå av på på hemsidan hette inte samma sak i verkligheten. Just vid den första bussen vi tog skulle vi åka till centrum enligt hemsidan men till Österskans när det väl kom till verkligheten, säger Josefine Bergstrand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista