Halland

Fiskestopp hotar halländskt fiske

Det föreslagna fiskestoppet i stora delar av Kattegatt kommer att slå hårt mot det halländska kräftfisket och hotar ett 100-tal jobb både till sjöss och till land.

Det säger Hallandsfiskarnas ordförande Viking Bengtsson efter att fiskemyndigheterna i Sverige och Danmark vill införa ett totalt fiskestopp i ett havsområde som sträcker sig ungefär från Falkenberg till Kullen i ett försök att rädda torsken i Kattegatt.

– Vad som händer i Halland om det genomförs är ju att Glommens fiskehandel kan bli en marina i stället. Där blir i stort sett bara Östersjöbåtarna och några få mindre garnbåtar, säger Viking Bengtsson.

Han säger att varvet kommer att försvinna i Träslövsläge och ett tiotal båtar, Varbergsfisk, isverket, garnbinderiet i Träslövsläge och garnbinderiet i Glommen.

– All service upp till annan service får betydligt lägre beläggning i sina arbeten. Varbergs fiskåkeri försvinner direkt, säger Viking Bengtsson.

Berörs Bua på något sätt också? 

– Indirekt berörs Bua i och med att infrastrukturen slås sönder. Nu är buafiskarna mer sällan i det här området men det förekommer särskilt sommartid att man kommer söderöver och då blir det problem för dem med.

Idén om att för flera år framåt stoppa allt fiske i ett område utanför södra Halland och nordvästra Skåne kommer från forskare.

Halländst fiske kommer påverkas
Fiskerimyndigheterna i Sverige och Danmark begär nu in synpunkter innan de bestämmer hur det ska bli.

Bengt Kåmark på Fiskeriverket säger att visst kommer halländska fiskare att påverkas - men han tror ändå att de kan arbeta vidare i Kattegatt:

– En del av området påverkas kraftigt eftersom det i dag är ett traditionellt trålfiskeområde för havskräftan, framför allt den norra delen av området. Det är inga problem att ta upp den svenska kvoten på något sätt men det innebär för en hel del hallandsfiskare att man får gå längre vägar för att hitta kräftan.

Nu tror man från yrkesfiskarna i Halland att så många som 100 jobb kan försvinna - ligger det något i det?

– Det beror helt på hur de båtar som fiskar helt eller delvis i området kan lägga om sitt fiske, säger Bengt Kåmark.


Magnus Hagström
magnus.hagstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista