Falkenberg

Bronskärl ännu äldre än man trott

Nu börjar det klarna vad det unika bronskärlet, som hittades av en pojke vid Skrea Backe i samband med arkeologins dag i somras, innehåller och kommer ifrån. Nu tror man att kärlet är äldre än vad man först antog.

Förra veckan inledde man undersökningen med att skiktröntga hela klumpen och man fick fram överraskande tydliga bilder på datorn

– Det var fantastiskt tydliga bilder av en ganska stor kniv. Den var väl ungefär 20 centimeter lång med skaft och så några runda ihåliga saker som skulle kunna vara spelbrickor och en sak såg ut som en skära, säger Lena Berglund, arkeolog vid länsstyrelsen.

Då kärlet hittades i slutet av augusti antog man att det var från Rom men efter att ha forskat vidare är teorin nu att kärlet är äldre.

– Vi tror att det är från 200 före Kristus och då är vi före romarnas storhetstid, säger Lena Berglund.

Däremot är man fortfarande osäker på vart kärlet kommer ifrån.

– Vi har sett en uppgift på att det skulle kunna komma från England. Vi har också ett antal järnframställningsugnar i Halland. Man skulle kunna kan kolla på rester där och se om det är samma järnhalt eller samma typ av järn, säger Lena Berglund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista