Halland

Företag är väl rustade för krisen

De halländska underleverantörerna till Volvo står sig relativt väl rustade i den kris som bilindustrin befinner sig i. Det säger Nils Danred chef för tillväxtenheten på Region Halland, efter att han på måndagen träffade representanter från de halländska kommunerna och pratade om de drabbade företagen.

– Det verkar som man är ganska framsynt i sin verksamhet i de flesta företag så att man har en bredare produktion i dag. Man är inte lika beroende i dag av ett eller ett fåtal företag, säger Nils Danred, för tillväxtenheten på Region Halland.

Han menar på att föetagen inte upplever situationen som en riktig akut kris.

– Man ser på hur företaget arbetar mot att utveckla nya kunder och produkter så att mana inte är lika känslig som man varit vid tidigare kriser, säger Nils Danred.

Företag bättre rustade
När Volvo la sitt senaste storvarsel var många oroliga för att de många underleverantörerna i Halland skulle drabbas hårt. Men efter att ha gått igenom hur läget ser ut för de halländska företagen säger Nils Danred att de är bättre rustade än vid tidigare kriser.

Men det finns exempel på företag som redan drabbats har drabbats. Autotube i Varberg varslade i förra veckan 24 av sina anställda och Nils Danred tror att det kan bli fler varsel.

Kortsiktigt satsar nu Region Halland på samtal med arbetsförmedlingen om hur man ska bemöta fler arbetssökande. På lång sikt har Region Halland andra planer.

– Om detta är slutet på en strukturförändring inom bilindustrin - då gäller det att stärka de halländska företagen att jobba mot nya branscher och mot framtidsbranscher, säger Nils Danred.


Johan Davidsson
johan.davidsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista