Många halländska datorer har drabbats av virus som är svårt att få bort. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.
Halland

Virus härjar i halländska datorer

Ett nytt datorvirus, som är ovanligt svårt att bli av med, far med en väldig fart mellan många halländska datorer just nu.

Viruset kan installeras utan att man själv aktivt godkänt det och kan fås genom olika vanliga internetsajter. En av dem som drabbats av datorviruset är halmstadsbon Kenth Olsson med Telia som internetleverantör.

– Plötsligt kommer det upp på skärmen att det är ett virus. Det står ”trojan”. Jag väljer rensa och trycker okej. I och med det får jag besked om att viruset bytt namn, säger Kenth Olsson.  

Det är inte borttaget då?

– Nej, det finns kvar i min dator.

Oklart hur många som drabbats
Datorviruset, som Kenth Olsson och många andra drabbats av i helgen, är nytt och av sorten trojansk häst med namnet ”trojan.js.agent.db”.

En trojansk häst är ett datorprogram som utger sig för att vara till nytta, men som orsakar skada när det, på ett eller annat sätt, lurat en användare att installera det.

Exakt vilken skada trojanen gör eller hur många svenska datorer som drabbats är oklart, men man vet att alla som använder sig av operativsystemet Windows, kan drabbas av trojanen.

– Just det här viruset verkar ha varit en större trojan än den som kommit tidigare. Telia jobbar med vår företagspartner F-secure att få fram en lösning, säger Joakim på Telias säkerhetssupport.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".