Ge-Kås satsar på livräddning

Varje år finns det alltid några bland Ge-kås mer än tre miljoner besökare som plötsligt drabbas av hjärtattacker. Nu ökar förhoppningsvis deras chanser att överleva, för varuhuset Ge-kås i Ullared har skaffat en defibrillator, en apparat som med hjälp av elektriska stötar kan få igång ett stillastående hjärta. Personal på Ge-kås utbildas just nu i hur utrustningen ska användas.
Defibrilatorutrustning finns sedan tidigare bara på sjukhus, i ambulanser, på flyg och färjor. Ge-kås är först av stormarknader och andra företag med många besökare att skaffa utrustningen. Nöjesfältet Liseberg i Göteborg, som också har miljoner besökare, har diskuterat att skaffa en men ännu inte kommit till skott. Personalen på Ge-kås, framför allt vakter och butiksvärdinnor, är sedan tidigare utbildade i hjärt-lungräddning. Nu får dom alltså lära sig att också ge elstötar precis som sjukvårdspersonal gör. När defibrilatorn sätts på i ett krisläge börjar en inspelad röst ge instruktioner steg för steg till den som ska använda apparaten. Boris Carlsson, som är säkerhetschef på Ge-Kås säger till P4 radio Halland att under högsäsong så är det varje vecka som någon av kunderna drabbas av sjukdom eller olyckor.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".