Varberg

Tågen ska göras mer populära

Tågtrafiken på Viskadalsbanan och Älvsborgsbanan ska göras mer attraktiv för resenärena.

Det handlar om hur sträckorna från Varberg till Uddevalla och Varberg till Borås ska bli mer attraktiva för resenärer  så att fler väljer att åka tåg.

- Frågan om stationer och hållplatser ska läggas ner eller ej är ännu inte avgjord, säger Jan Efraimsson som  utredningsledare på Västtrafik.

I november ska Västtrafik genomföra en undersökning om resvägar som ska pågå i flera dagar för att se hur många som använder varje station. Man kommer även att titta på om vissa sträckor ska satsa på högre hastighet än de 110 km/tim de får köra i nu, och om det ska bli fler stationer där tågen kan mötas.

- I februari nästa år ska utredningen vara klar och då är det upp till politikerna att ta ställning till hur banan ska trafikeras och vilken roll den ska ha i framtiden säger Jan Efraimsson.

Ytterst gäller det om man ha en lokal tågbana med turer som ska passa för skola och folks arbetstider, eller trafik som ska vara en del av det nationella tågsystemet och anpassas till Öresundstågen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista