Halland

Naturvårdare godkänner räddningsplan för torsk

Ett stort steg för torsken i Kattegatt. Så bedömer Naturskyddsföreningen det svensk-danska förslaget för att försöka rädda de hotade torskbestånden i havet.

Förslaget innebär ett totalt fiskestopp för precis allt fiske i ett begränsat område i södra Kattegatt. Dessutom ingår ett stopp för allt fiske där man kan man kan få torsk i ett större område.

I det  aktuella området ingår också den norra delen av Öresund. Fiskestoppet gäller bara under torskens lekperiod på vintern.

Även om Naturskyddsföreningen allra helst hade velat stoppa allt fiske i hela Kattegatt där man kan få upp torsk så är man ändå ganska positiv till det forskarförslag som danska och svenska myndigheter nu har lagt fram:

- Det är första gången som fiskeexperter både i Danmark och Sverige är överens om en bra metod som går att genomföra, säger  Klas Hjelm som är  naturvårdschef på Svenska Naturskyddsföreningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".