Företag som på olika sätt knyts till hästen ökar i Halland. Foto: Scanpix
HALLAND

Hästföretagen blir fler och fler

Enligt organisationen Hästhalland finns det idag 420 företag som på olika sätt kan knytas till hästen. Det är betydligt fler än för ett par år sedan. Enligt Hästhalland beror ökningen på en ökad acceptans för just sådana företag.

Annars sägs en av anledningarna till ökningen av hästföretag vara att det sedan drygt ett år tillbaka går att söka EU-pengar via landsbygdsutvecklingsbidraget för hästrelaterade företag. Men det påverkar bara marginellt enligt Agneta Åkerberg vid Hästhalland.

– Det kanske har ökat intresset så till vida att det har börjat bli lite accepterat i samhället, säger hon.

Av omkring 400 ansökningar om ekonomiskt bidrag för landsbygdsutveckling i Halland, finns knappt 25 som har med hästnäringen att göra. Det kan handla om stöd för att bygga nya stallar, uthyrningsboxar och mycket annat.

Ett grundläggande villkor för att få stöd är att visa på långsiktig lönsamhet för sin affärsidé, något som ibland kan vara svårt att visa.

Evalena Åberg, driver Ängarnas Ranch utanför Våxtorp, har valt att satsa på westernridning och hon ska nu uppdatera sin tidigare projektansökan där hon vill bygga fyra hästboxar för de 15 hästar som går i hagarna på lösdrift. Däribland den 14åriga araben Sabina.

– Western börjar växa inom hästnäringen nu, säger hon.

Mats Wetterlundh
mats.wetterlundh@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista