HALLAND

Skolor i Halmstad bäst i länet

Halmstads kommun har blivit en mycket bättre skolkommun sedan förra året. Enligt lärarförbundets skolrankning har Halmstad klättrat från 188 plats förra året till 99 i år. Men skolorna i Halmstad får ändå hård kritik.

– Det är naturligtvis glädjande att vi klättrar i rankningen, men det finns en stor förbätttringspotential kvar när det handlar hur mycket kommunen satsar på skolan, säger Bert Olof Bengtsson, ordförande i lärarförbundet Halmstad.

Bernt-Olof Bengtsson menar att den största anledningen till Halmstads klättring är att lärarförbundet har lagt till två kriterier i sin bedömning. De handlar om elevernas prestationer.

När det handlar om resurser och lärartäthet ligger man fortfarande långt ner i listorna. Men det beror inte på dålig ekonomi.

– Utan snarare på att man inte har rätt ambitioner, att man inte lever upp till ambitionen att vara en kunskapsstad, säger han.

Bland Hallands övriga kommuner är det två som utmärker sig extra. Hylte, hamnade precis som förra året i botten på listan. I år på plats 276 av landets 290 kommuner.

Kungsbacka kommun har rasat ungefär lika mycket som Halmstad hade klättrat. Från 30 plats förra året till 121 i år.

Kungsbackas ras gjorde att Halmstad är den enda halländska kommunen bland de 100 bästa kommunerna i landet. Och det är alltså elevernas och lärarnas prestationer som lyfter resultaten i Halmstad.

– Det beror på att vi har väldigt duktiga lärare i Halmstad, säger Bernt Olof Bengtsson.

Johan Davidsson
johan.davidsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".