Från vänster: Pärla Wartanian, Tim Vistrand, Isabell Fritiofsson och Paulina Johansson (foto: SR Halland).
HALLAND

Fler vill läsa naturvetenskap

Intresset för det naturvetenskapliga programmet i gymnasieskolan ökar igen. Efter flera år av vikande intresse börjar nu siffrorna för hur många som börjar på linjen peka uppåt igen.

– Vi känner av ett trendbrott, säger Anna-Carin Bergman.

Det märkte Anna-Carin Bergman av senast förra helgen då det var utbildningsmässa i Halmstad. Hon tror att trendbrottet beror på politikerbeslut om nya regler för högskoleansökan.

Från och med hösten kommer det att bli fler kvotgrupper till högskolan där man skiljer på de som har läst naturvetenskapligt program och de som har läst till rätt kurser på komvux, efter sin gymnasieutbildning.

Tomas Fagenheim som är studie- och yrkesvägledare på Sannarpsgymnasiet menar att man som student på naturvetenskapliga programmet gynnas mer när man söker vidare till högskola och universitet än vad man gjorde tidigare.

– När du breddat din behörighet så konkurerar du ju med alla andra ungdomar som har läst det innan på gymnasiet, men från hösten 2010 hamnar du i en annn kvotgrupp, säger han.

Det verkar vara de nya reglerna som har lett till en attitydförändring om programmet. Förutom nya kvotgrupper till högskolan införs och ett system där elever som läser vissa kurser får extra meritpoäng.

Pärla Wartanian går första året på sannarpsgymnasiet, och hon menar att man känner sig lite speciell som nv-elev.

– Man lär sig ju mycket mer matte, det känns ju lite annorlunda fast på ett bra sätt, säger hon.

Johan Davidsson
johan.davidsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista