1 av 2
Nya galler räddar ål i Ätrafors (foto: Henrik Martinell, SR Halland).
2 av 2
Ålen är utrotningshotad i Europa (foto: Henrik Martinell, SR Halland).
FALKENBERG

Nytt galler ska rädda ålar

I Ätran testar man nu för första gången ett nytt galler som ska göra det lättare och skonsammare för den rödlistade ålen att vandra förbi vattenkraftverken.

Gallret sätts i Ätrafors kraftverksdamm och kan, om det blir framgångsrikt, sedan börja användas i resten av Sverige och Europa.

Projektet är ett samarbete mellan E.ON, Karlstads Universitet och Naturvårdsverket.

-Ålen har haft svårt att passera kraftverket och de gamla galler som satt här, säger Johan Tielman, miljöchef på E.ON. Eftersom ålen är hotad i Europa ville vi också hjälpa till.

I Falkenberg har man tidigare byggt en åltrappa för att underlätta ålynglens vandring uppåt Ätran.

Målet för projektet är att säkerställa att fler ålar klarar sig förbi vattenkraftverken och slippa risken att bli skadade eller dö på deras vandring nerför Ätran.

Tidigare hade gallren, som satt bakom kraftverket, en 90-gradig lutning, vilket gjorde att vattenflödet blev så stort att ålen ofta slog sig illa när den träffade gallret med stor fart.

De nya gallren, förklarar Olle Calles som är fiskforskare på Karlstads Universitet, ska förhindra att många av ålarna blir till färs:

-Det är vår förhoppning att det ska fungera, men det måste ju bli rätt många kompromisser i ett sånt här projekt. Man har den biologiska synen, vattensynen och så ska det ju gå att köra kraftverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista