Halland

Statligt anställda mår dåligt

Stress och uppgivenhet är vanligt bland statligt anställda i Hallands län. Det visar ytterligare en undersökning gjord av SCB på uppdrag av fackförbundet ST.

Tidigare undersökningar har visat att statligt anställda mår dåligt. Nu har fackförbundet ST återigen gjort en undersökning för att se om det skett någon förändring.
Den nya undersökningen visar nedslående resultat. Björn Apelqvist, som arbetar fackligt för ST, på arbetsförmedlingen i Halland har sett att de anställda mår dåligt på hans arbetsplats.

– Det har snarare blivit värre än bättre under åren. Det är fler människor som känner en oro och stress och snabba omställningar med allt vad det för med sig, säger Björn Apelqvist,  

Pressen har ökat
En femtedel av de statligt anställda i Halland känner sig uppgivna för att de inte kan klara av sitt arbete på ett bra sätt.
En fjärdedel har sömnsvårigheter på grund av att tankar om jobbet håller dem vakna och en tredjedel jobbar varje vecka övertid.

Nästan hälften upplever att de saknar möjligheten att påverka sin arbetssituation. Det handlar bland annat om Försäkringskassan, Skatteverket och Kronofogdemyndigheten.

Björn Apelqvist blev inte förvånad när han läste vad som kommit fram i undersökningen.

– Icke ett dugg, inte ett dugg. Jag vet att så här är det.

Hur kommer det sig att det här så här bland just statligt anställda?

– Tidigare hade vi ett antal myndigheter. Vi hade närheten till varandra, man kunde ha en dialog, man såg de gemensamma problemen lokalt. Nu har vi blivit en myndighet. Vi har en ökad press och mindre pengar samtidigt som man vill hjälpa den person som man sitter öga mot öga emot, säger Björn Apelqvist.

Tystnad stort problem
Tobias Bjerman, som är styrelseledamot för fackförbundet ST, tror att det är brist på resurser och oförmåga att påverka arbetsmiljön som gör att de statligt anställda mår dåligt.

Att de anställda är tysta i stället för att berätta om hur de har det ser han som ett väldigt problem.

– Det är väldigt oroväckande. Har man lågt i tak och tystnad på arbetsplatsen kan man inte komma åt några arbetsmiljöproblem överhuvudtaget. Det är även illavarslande för de anställda och även för medborgarna.

Brist på resurser påverkar
De som arbetar på myndigheter arbetar på medborgarnas uppdrag för att ge service. Om det finns brister i deras arbetsmiljö betyder det att utvecklingen stannar av, menar Tobias Bjerman.

Han tror att Försäkringskassan, Skatteverket och Arbetsförmedlingen har blivit arbetsplatser där man inte trivs på grund av de ekonomiska resurserna.

– Får man inte tillräckligt med resurser att klara av uppdraget man har så skapas problem och det blir en stressad situation. Det blir en arbetsmiljö där även cheferna är pressade, säger Tobias Bjerman.

 

Johan Davidsson
johan.davidsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista