Varberg

Bussresor lockar dåligt

Trots att kommunen och Hallandstrafiken har satsat på kampanjer för att öka kollektivresandet, i ett försök att minska utsläppen av koldioxid, tycks det vara svårt att få Varbergsborna att ta bussen i stället för bilen.

Så här svarar en Varbergsbo på frågan om han kan ställa bilen och ta bussen i stället:

– Nej, det är väldigt dåligt med förbindelser. Då gick det en extra timme om dagen.

Vad skulle få dig att överväga det?

– Fler avgångar men jag förstår att det inte går. Jag ser ju när bussen åker förbi att det är lite folk ombord.

Flera kampanjer för bussåkande
I en knackadörr-kampanj förra hösten i Breared och Träslövsläge fick 659 hushåll personligt besök. De som åkte bil erbjöds ett gratis månadskort för att i stället åka kollektivt.

Bara 30 personer nappade men hur många som fortsatt åka kollektivt har inte utvärderats än. 28 personer ska ändå månaden därpå ha svarat att de skulle fortsätta ta bussen.

Det var långt ifrån det mål som var uppsatt, nämligen att locka till sig hundratals nya resenärer.

Dålig turtäthet en förklaring
En annan liknande kampanj i våras riktad mot ett antal större företag var ännu mer nedslående. De anställda erbjöds också ett provåkarkort. 95 färdbevis delades ut men bara sju personer utnyttjade möjligheten.

Några förklaringar som gavs var dålig turtäthet, dålig tillgänglighet och för höga priser.

Hallandstrafikens målsättning är att 2010 ha 20 procent fler resenärer måndagar till fredagar. Det tycks vara svårt att nå, åtminstone när det gäller Varbergsresenärerna.


Mats Wetterlundh

mats.wetterlundh@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista