Storföretag pressar småföretag

Stora företag kräver ofta av sina mindre underleverantörer att de ska få längre tid på sig att betala sina fakturor. Enligt Företagarna är det inte ovanligt att småföretag i kristider går i konkurs.

Småföretagaren Tommy Gertsson i Broby har ett åkeri. Han säger att det är vanligt att stora företag pressar sina leverantörer:

– Det är många som har fått släppa till 30 ända upp till 60 dagar extra.

Då det kan det alltså ta tre månader innan man fått betalt?

- Det är väl det värsta jag har hört - tre månader, ja. Jag motiverade när de ville att vi skulle förlänga vår kredit en månad att det inte rätt att vi ska behöva låna upp pengar till dem för att de ska behöva finansiera sina sysslor.
Småföretag går i konkurs
”Maktrabatt” är ordet Eva Ohlstenius, regionchef på organisationen Företagarna, använder när hon beskriver de stora företagens krav på att få upp till tre månader på sig att betala sina fakturor.
Hon säger att i kristider är det inte ovanligt att små företag drivs till konkurs på grund av att de har för lite likvida medel - även om de väntar på betalt för fakturor.

– Vilket kan vara en total katastrof för ett litet företag. Under tiden ska det lilla företaget betala arbetsgivaravgifter, skatter, moms och löner till sin personal. Det kan få förödande konsekvenser helt enkelt, säger Eva Ohlstenius.

Men varför ställer småföretagarna upp på de orimliga kraven då?

– De flesta känner väl att gör inte jag det så gör någon annan det och tar den här moroten då, säger småföretagaren Tommy Gertsson.

Jenny Loftrup
jenny.loftrup@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista