En ny statlig utredning föreslår bland annat att skogsägare ska få lämna anbud om naturvärden som bör skyddas. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.

Anbud ska minska naturvårdsstrid

För att lösa de konflikter som i dag finns mellan naturvårdsmyndigheter och många skogsägare föreslår en stalig utredning nu flera olika åtgärder.

Ett av förslagen är att det ska hållas anbudstävlingar om naturvärden som bör skyddas.

– Vi tänker oss att myndigheterna går ut med en kampanj om exakt vad det är man vill skydda och sedan till ett särskilt datum ber markägare komma in med förslag, säger utredaren Tove Thomasson på Skogsstyrelsen.

Ett annat är att skogsägare som säljer mark till exempelvis naturreservat ska erbjudas en skattebefrielse. 

Utredningen, som regeringen beställde i slutet av förra året, föreslår att förslaget om anbud ska vara på försök i fem år och testas på fem olika platser runt om i Sverige.

– Det här är ett bra förslag som vi vill testa i de södra delarna av Kronobergs län där det finns en del konflikter som behöver lösas upp, säger Mats Blomberg, näringspolitisk samordnare på Södra skogsägarna.

Utredningsförslaget är nu ute på remiss till i november.


Tomas Lindberg
tomas.lindberg@sr.se  

Utredningen är nu ute på remiss till i november.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".