Kommunals strejk avblåst

Kommunals strejk avbröts igår efter att man tecknat ett tvåårigt avtal med arbetsgivarna. Avtalet innebär en löneökning i år för personal inom vård och omsorg med 5 procent, och för övriga grupper blir det en höjning med lägst 2,6 procent.
Nästa år blir det en lönehöjning med 2 procent, utom för barnskötare, dagbarnvårdare och skötare i landsting som får ett lönepåslag med 5 procent. Det blir också en höjning av lägstalönen för en person som fyllt 19 år från dagens 11 700 till 13 000. Nästa år höjs lägstalönen till 14 000 kronor. Lena Ottosson som är ordförande i kommunal Halland säger att hon är nöjd med avtalet med tanke på hur hårt motstånd kommunal mött från arbetsgivarna. Och hon poängterar också att förhandlingarna nu fortsätter lokalt och att det därför kan bli högre löner än vad det centrala avtalet säger.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".