Halland

Butiker säljer fisk som hotas av utfiskning

Många butiker i Halland säljer fisk från bestånd som kan vara hotade.

Fem butiker i Kungsbacka, Varberg och Halmstad som Hallandekot besökt sålde torsk som enligt märkningen på paketet kan komma från bestånd som Världsnaturfonden betraktar som hotade.

Fyra av fem butiker sålde dessutom sådan rödspätta och tropiska räkor. Samma sak gäller en stor del av de 155 butiker runtom i landet som Sveriges Radio har besökt.

Ofta står det att torsken kommer från Nordatlanten eller Nordostatlanten vilket innebär att fisken kan komma från hotade bestånd.

– Men torsken kan också vara från Barents hav som är den enda fångstplats som Världsnaturfonden godkänner, säger Inger Näslund från Värdsnaturfonden.

På Ica säger miljöchef Kerstin Lindvall att Ica centralt bara köper in godkänd torsk men att det brister i märkningen.

– Det borde vara en tydligare märkning på paketen att torsken vi säljer kommer från Barents hav, säger hon.

Även Findus säljer bara torsk från Barents hav.

– Försäljningen av torsk har minskat och därför har bytet av förpackningar inte skett så fort som vi önskar, säger Inger Larsson på Findus som en förklaring till att det fortfarande finns otydligt märkta fiskpaket kvar i butikerna.

Magnus Hagström
magnus.hagstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista