KUNGSBACKA

Nej till bergtäkt

Uppdaterad 11.00
Nu kommenterar bolaget Jehander länsstyrelsens beslut att stoppa planerna på en bergtäkt i Kammarberget i Fjärås.

När planerna på en bergtäkt i Kammarberget blev kända så orsakade det starka protester.

Boende och naturskyddsvänner bildade en aktionsgrupp och samlade ihop 1 100 namnunderskrifter mot bergtäkten som de menar skulle skada den ståtliga silhuetten på Kammarberget och störa både boende och friluftsliv.

De får nu i stora drag rätt av länsstyrelsen som säger att täkten skulle dominera landskapsbilden och dessutom bullra för mycket. Både med tanke på att det bor folk i närheten och att området kring Kammarberget är så viktigt för rekreation. Då bör det få fortsätta att vara så tyst som möjligt, skriver länstyrelsen i sitt beslut.

Länsstyrelsen påpekar också att miljödomstolen tidigare har sagt nej till en täkt som skulle bli betydligt mindre, i samma område. Dessutom har länsstyrelsen nyligen sagt nej till vindkraftverk på samma fastighet som bergtäkten skulle ligga.

Företrädare för Kungsbacka naturskyddsförening och för de boende vill inte uttala sig i radio men är förstås positiva till avslaget, men det kan överklagas av exploatören och i så fall är sista ordet inte sagt.

Frågan är också hur man på lång sikt ska få tag i tillräckligt mycket bergkross och ballastmaterial till alla byggen och anläggningsarbeten i Kungsbacka kommun. Det är svårt nog redan brukar kommunen påpeka. Kommunens politiska majoritet sa i våras ja till täkten i Kammarberget.

Magnus Hagström
magnus.hagstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista