Chinchillafarmare hotad via telefon och brev

Antalet anmälda brott kopplade till djurrättsaktivister mer än fördubblades förra året. Det visar siffror från säkerhetspolisen, SÄPO. De vanligaste brotten är hot och skadegörelse, men även mordbränder och misshandel har förekommit.
En av de som drabbats av djurrättsaktivisternas upptrappade verksamhet är Jan Pehrsson, som driver en Chinchillafarm i Tågarp utanför Falkenberg. En demonstration vid gården för ungefär en månad sen var startskottet för en organiserad kampanj för att Jan Pehrsson ska lägga ned sin pälsfarm. Jan Pehrsson säger att han får ta emot hot via telefon och brev och att någon beställt varor på internet i hans namn för runt 200 000 kronor. Michael Karlsson på SÄPO säger till Ekot att det verkar handla om en ny generation aktivister som är väl samordnade. Flest djurrättsbrott anmäldes i Uppland och Västra Götaland.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".