Halmstad

Tuffare spartider väntar Halmstad

Det blir tufft för Halmstads kommunala verksamheter framöver. Redan i december ska kommunfullmäktige fatta beslut om nedskärningar på nästan 50 miljoner kronor.

Det handlar om den nya ekonomiska situation som kommunen hamnat i. Det som pekade på ett överskott på 49 miljoner kronor vid årets slut har på grund av framför allt lägre skatteintäkter blivit till ett minus på i stort sett lika mycket.

Förutsättningar har förändrats snabbt. En första förändrad skatteprognos fick kommunen så sent som för 14 dagar sedan.

Oklart vad man ska dra in på
På tisdagen fattade kommunens ledande politiker i kommunstyrelsen beslut om att hela underskottet ska hämtas hem så snabbt möjligt så att man har en budget med nollresultat nästa år.

Arbetet med att som det kallas omdisponera budgeten börjar redan nu. Men vad det är för uppgifter man ska dra in på nästa år är inte klart ännu.

Nu ska de olika nämnderna ta fram förslag på hur de kan minska på sin budget.

Opposition föreslår skattehöjning
Enligt kommunstyrelsens ordförande Carl-Fredrik Graf så kommer det främst att handla om nya projekt och nyinvesteringar som man skjuter på framtiden. Det kan även bli tal om att skära i dagens verksamhet.

Den 18 december ska kommunfullmäktige klubba den nya förändrade budget. Men det är inte slut med det.

För 2010 bedöms resultatet bli ännu sämre med 118 miljoner kronor i underskott. Det underskottet tas upp i vårens budgetarbete.

Oppositionen i kommunen vill istället att skatten ska höjas med 72 öre.


Maria Rickardsson
maria.rickardsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista